
Aquesta setmana, els alumnes de ESO3, ESO4 i CFGM han participat en un taller de capoeira organitzat per Aula BGT Serveis.
Què és la capoeira? És una expressió cultural que engloba diverses facetes: faceta d’art marcial, la faceta musical i d’expressió corporal, la faceta oral/lingüística i la faceta tradicional. Desenvolupada pels esclaus com una forma de preservar les tradicions culturals africanes, la capoeira els permetia estar àgils i forts enmig d’un sistema opresor que s’esforçava per anul·lar-los com a individus. La combinació de l’equilibri i la flexibilitat amb el ritme i la força de la dansa, així com amb la velocitat, l’astúcia de la lluita i la música li han atorgat una gran vistositat. Es coneix per moviments ràpids i expressius, que utilitzen braços i cames per executar maniobres de gran agilitat en forma de puntades, girs i demolicions. La paraula capoeira té diferents significats: un d’ells prové d’una paraula congolesa que significa voleiar i forcejar, i que descriu els moviments d’un gall durant una baralla.
Al 2014, la Unesco va reconèixer la capoeira com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, el que la sitúa de manera oficial, i a nivell mundial, com una de les manifestacions populars més expressives de la cultura brasilera.
Amb el mestre Cacau Palmas el nostre alumnat ha après els moviments bàsics d’aquesta art marcial i ha pogut escoltar i cantar la música tradicional de la capoeira.