Centres d'Ensenyament
Molina Language College
Llar d'infants
Escola de Música

Els alumnes de 4t d’ESO participen en un innovador taller sobre fake news a la Sagrada Família

Els alumnes de 4t d’ESO han tingut una experiència educativa única a l’emblemàtica Sagrada Família de Barcelona. En col·laboració amb especialistes en comunicació i educació, han participat en un taller interactiu que els ha endinsat en el complex món de les fake news. L’esdeveniment va combinar aprenentatge i entreteniment, submergint els estudiants en un Escape Room on van haver de posar a prova les seves habilitats per identificar notícies veritables i falses.

Reptes i aprenentatges de l’Escape Room

El taller es va desenvolupar en un ambient dinàmic i desafiant: en grups, els estudiants van participar en un Escape Room on es van enfrontar a situacions en què havien d’aplicar els seus coneixements per analitzar titulars, imatges i contingut noticiari. Pel camí, van aprendre a reconèixer i diferenciar les notícies falses a partir de detalls clau, una habilitat fonamental en l’era digital. Els alumnes havien de resoldre enigmes i prendre decisions basades en l’autenticitat de la informació que se’ls presentava. Cada decisió correcta els apropava un pas més cap a la “sortida”, però si queien en una fake news, el repte es complicava.

Paraules clau i eines per al futur

Un dels objectius principals del taller va ser ensenyar als alumnes paraules i conceptes clau que els permetin, en el futur, distingir les notícies falses de les veritables. Per exemple, van aprendre sobre termes com “clickbait” (titulars sensacionalistes que busquen atreure visites sense oferir informació veraç), “fonts fiables” (el suport de mitjans i periodistes seriosos i verificats) i “esbiaixament de confirmació” (la tendència a creure informació que s’alinea amb les nostres pròpies creences).

A més, els estudiants van rebre consells pràctics per identificar fake news:

  1. Verificar la font: Revisar sempre el mitjà d’origen i l’autor. Les fake news solen no tenir autor o provenir de pàgines poc conegudes.
  2. Analitzar el titular: Els titulars de les fake news solen ser sensacionalistes o molt exagerats. Quan una cosa sembla massa impactant, és millor investigar-ho més a fons.
  3. Observar els detalls: Analitzar fotos i vídeos també és important. Les imatges manipulades o fora de context són un truc comú en les notícies falses.

Impacte positiu en els estudiants

Segons els professors que van acompanyar els alumnes, el taller va ser un èxit. Els alumnes no només van gaudir de l’activitat, sinó que van adquirir una habilitat molt valuosa per a la seva vida diària. Amb la gran quantitat d’informació que consumim a les xarxes socials i plataformes digitals, saber distingir entre informació veraç i enganyosa es torna fonamental.

L’experiència a la Sagrada Família va ser, a més, una oportunitat per a enfortir la relació entre els alumnes, que van treballar en equip i van aprendre a confiar en les capacitats d’anàlisi dels seus companys. Al final de l’activitat, cada grup va rebre un diploma simbòlic que reconeixia el seu èxit en la resolució de l’Escape Room i el seu compromís per una ciutadania més informada i responsable.

Reflexió final

Aquest taller és un gran exemple de com es pot integrar l’aprenentatge pràctic i significatiu en l’educació secundària, donant als joves eines útils i adaptades a la realitat actual. Els alumnes han sortit de la Sagrada Família no només amb coneixements sobre fake news, sinó també amb una visió crítica i reflexiva que els servirà per navegar el mar d’informació en què vivim.

En un món on la informació és més accessible que mai, però també més manipulable, l’educació juga un paper essencial en la formació de ciutadans crítics i responsables. Enhorabona a tots els alumnes i professors que han participat en aquesta gran iniciativa!

Calendari

dl.
dt.
dc.
dj.
dv.
ds.
dg.
dil
dim
dim
dij
div
dis
diu
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5

Agenda

juny 2025

Festival de fi de curs

06/06/2025, 9:00 am - 12:00 pm


Preinscripcions

Centre Concertat per la Generalitat de Catalunya:
generalitat
Centres vinculats:
grey
princeps

MOLINA Centres d'Ensenyament | c/Lorena 61-63, 08042 Barcelona | T. 93 353 38 10 / 93 359 39 39 | F. 93 353 19 23
Condicions d'ús | Política de privacitat a xarxes socials Política de Cookies